Masterclass Tom van 't Hek

‘Teams zijn als een Tony Chocolony reep!’

Op een mooie zomeravond verzamelen een groep aBMG’ers zich in de Zuiderkerk te Amsterdam. Zij hebben zich opgegeven voor de Masterclass van alleskunner Tom van ’t Hek. Na eerst te hebben genoten van  een lekkere avondmaaltijd, schuifelt iedereen richting de ruimte waar Tom het woord zal nemen.

Tom v 't Hek1

Al snel blijkt dat het niet  blijft bij consumeren want Tom zoekt graag interactie met zijn publiek. Hij gaat in op onderwerpen als de financiering van de zorg, zelfsturende teams, leidinggeven en hoe mensen te motiveren. Ondertussen beantwoordt hij vragen uit het publiek en vraagt hij om feedback aan de zaal. Tom gebruikt graag metaforen : ‘teams zijn als een Tony Chocolony reep’ was onze favoriet. Met deze metafoor geeft hij aan dat leden van een team vaak van elkaar verwachten dat iedereen een gelijke bijdrage levert, maar dat dit in de praktijk helemaal niet zo is. Tom vergelijkt het met een hockeyteam waarin de ene speler een grotere rol in het veld heeft dan de ander. De één in de spotlight de andere wat vaker op de bank, maar wel samen één team. Net als de chocoladereep met de ongelijke stukken die samen wel één reep zijn.

Op deze speelse manier behandelt Tom nog een aantal onderwerpen. Waarom beloont de huidige financiering het ‘ziek zijn’? Als een arts jou een gezond levensadvies geeft waardoor jij 10 jaar langer gezond leeft,  levert dat het systeem niks op  maar als je door overgewicht uiteindelijk een maagverkleining nodig hebt levert dit ruim €10.000 op. Preventie zou meer beloond moeten worden, een uitdaging voor de toekomst.  Na ruim een uur zit de Masterclass erop en is het tijd voor een borrel. Het was weer een leuke, gezellige en leerzame aBMG-avond.

Tom v 't Hek2