Zorgtechnologie en Blue Zones

Op woensdag 23 maart brachten 20 aBMG’ers een bezoek aan de Avans Hogeschool in Breda voor een leerzame avond over Blue Zones en een kijkje in het Gezondheid en Technologie Laboratorium (GET- LAB).

De avond begon met een presentatie door Lowie van Doninck. Lowie heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in Blue Zones en nam ons mee in de wonderlijke kenmerken van deze gebieden. Mensen die wonen in Blue Zones (onder andere delen van Sardinië, Griekenland, Costa Rica, Japan en Californië) leven gemiddeld zeven à acht jaar langer dan Westerlingen. In de jaren die wij kennen als een fase van aftakeling, lichamelijke gebreken en kwellende ziektes leveren ouderen in Blue Zones nog monter een bijdrage aan hun gemeenschap.  

Maar wat zijn dan de factoren die in elk van de gebieden voorkomen en waarvan verwacht wordt dat ze meespelen in de langere levensverwachting? Lowie kan hier veel over vertellen waarbij hij ook steeds aan de kaak stelt dat de Westerse maatschappij steeds ongezonder is gaan leven. Zo is beweging in de vorm van lichte/matige inspanning gedurende de dag een belangrijke factor. De mensen uit de Blue Zone in Sardinië waren bijvoorbeeld herders die jarenlang de gehele dag licht in beweging waren. Een gezonde leefstijl met veel groenten en een glaasje rode wijn (met 7 polyfenoten) waarbij het eten met mate genuttigd wordt zoals in de Blue Zone in Japan. Het stellen van doelen en het hebben van een betekenisvol leven, tot het einde meedoen in de maatschappij. Dit zijn naast een hechte groep familie/vrienden, het spirituele en religieuze leven en voldoende momenten van rust allemaal kenmerken van de mensen die in Blue Zones wonen.

Wat kunnen wij hier als Westerse maatschappij van leren? Dat we voor een lang en gezond leven zorgvuldig met ons lichaam om moeten gaan (niet zomaar alles tot ons nemen) en ons leven gezond moeten inrichten (voldoende beweging, minder stress en veel plezier). Dit weten we natuurlijk allemaal, maar ernaar leven blijkt een hele kunst vandaar dat er maar weinig Blue Zones zijn! Kortom: Er moet meer gekeken worden naar onze “gezondheid”. Er wordt voornamelijk gekeken hoe we ziektes kunnen bestrijden. Als onze gezondheid beter in kaart gebracht kan worden en we hier lering uit trekken dan hoeven we misschien minder ziektes te bestrijden.

Na het boeiende verhaal van Lowie maakt Nanda van Ginneken (docent verpleegkunde) de brug naar zorgtechnologie. Als het leven door ziekte of ouderdom zwaarder wordt en zorg noodzakelijk is, hoe kunnen we technologie dan doelmatig/patiëntgericht inzetten? Nu is veel technologie nog gericht op mantelzorgers of zorgverleners maar vaak nog weinig op de patiënt. Wat zijn de mogelijkheden of onmogelijkheden met de technologie en hoe sluiten innovaties aan op de ouderen van nu? Samen met Pien van Dijk (student Mens en Techniek) nam Nanda ons mee naar het GET-LAB waar Pien ons vele verschillende vormen van zorgtechnologie liet zien en proberen. Zorgrobot Zora en sociale robot Paro waren gelijk favoriet maar ook de Tovertafel waarbij ouderen door projecties op de tafel tot activiteit worden geprikkeld was bijzonder om te proberen.

Na dat alle technieken uitgebreid getest waren door de alumni was het tijd om de avond af te sluiten met een borrel. Het was een geslaagde activiteit waarbij de aanwezigen vol tips voor langdurige gezondheid en ervaringen met technologie op huis aan gingen!