Bezoek Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek

Op maandag 21 september bracht de aBMG een bezoek aan FPC de Oostvaarderskliniek in Almere. Vijftien alumni mochten na een uitgebreide controle door de beveiliging het forensisch psychiatrisch centrum betreden. Michelle Gerritsen en Evert-Jan Pieters, beide stafmedewerkers, ontvingen ons hartelijk en namen ons mee in de wereld van TBS.

In FPC de Oostvaarderskliniek verblijven patiënten die een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen nadat zij een misdaad hebben gepleegd terwijl zij geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zijn. Voor het deel dat de patiënt wel toerekeningsvatbaar is, wordt een gevangenisstraf opgelegd. Na de gevangenisstraf komt de patiënt verplicht in een forensisch psychiatrisch centrum om aan zijn psychiatrische problematiek te werken. Het doel van de behandeling is het voorkomen van herhaling en een veilige terugkeer naar de samenleving.

Na een introductiefilm over FPC de Oostvaarderskliniek bleven de vragen van de aBMG leden komen. Michelle en Evert-Jan vertelden enthousiast over hun bijzondere organisatie. We hoorden hoe 95% van de patiënten met een tbs-maatregel man is en hoe de diagnosestelling, therapieën en dagbesteding van de patiënten eruit zien. In de kliniek werken patiënten stap voor stap aan resocialisatie waarbij in de laatste fase ook (onder strenge regels en toezicht) verlof om de hoek komt kijken. Er wordt geen enkel risico genomen, dus mocht een patiënt een regel overtreden dan heeft dat direct gevolgen voor zijn resocialisatie-traject. In dit intensieve traject worden de patiënten en ook hun netwerk goed begeleid door verschillende disciplines zoals psychologen, sociotherapeuten en maatschappelijk werkers.

Na het vragenvuur was het tijd voor de rondleiding door de kliniek. Het was bijzonder om de faciliteiten in de kliniek en op het terrein van de kliniek te zien. De mini-supermarkt, de mooie (door patiënten) onderhouden tuin, de houtbewerkingsplaats, de isoleercellen maar ook de sportschool en de soos. In de laatste twee ruimtes waren niet alleen patiënten aanwezig maar ook buurtbewoners die komen sporten of klaverjassen met de patiënten, een mooi initiatief! Michelle en Evert-Jan bleven geduldig alle vragen beantwoorden en vertelden ons leuke details zoals over Stichting Dutch Cell Dogs (www.dutchcelldogs.nl) waarbij patiënten meehelpen in de heropvoeding van kansarme asielhonden.

Na de rondleiding was het tijd om de kliniek te verlaten. Vol indrukken en met een nieuw (beter) beeld van de forensisch psychiatrische zorg sloten we de avond af. Natuurlijk niet voordat we allemaal nog één keer succesvol door de beveiligingspoortjes gingen.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar de website van FPC de Oostvaarderskliniek, www.oostvaarderskliniek.nl.

Heb je zelf een leuk idee om ergens een kijkje te nemen? Mail dan naar: activiteiten@abmg.nl